Pula-grad kulture

Pula, najveći grad i administrativno središte Istarske županije, leži na jugozapadnom podrućju istarskog poluotoka u dobro zaštićenom zaljevu.

Kao rezultat svoje bogate političke povijesti, Pula je grad s kulturnom mješavinom ljudi i jezika s Mediterana i srednje Europe, iz antike i suvremene povijesti. Pulska arhitektura rezultat je svih tih povijesnih slojeva.

Grad je najpoznatiji po svojim sačuvanim antičkim rimskim građevinama od kojih je najpoznatiji  amfiteatar iz prvog stoljeća, šesti po veličini u svijetu, popularno zvan Arena. Jedan je od najbolje sačuvanih amfiteatara iz antike te se i danas koristi tijekom ljetnih filmskih festivala i raznih kulturnih priredbi.

Druge dvije značajne  antičke rimske građevine su  Slavoluk Sergijevaca (zlatna vrata) iz prvog stoljeća i Hram Rome i Augusta, također iz prvog stoljeća, koji je sagrađen na forumu za vrijeme vladavine rimskog cara Augusta.

U antičko i srednjevjekovno doba čitav je grad bio opasan bedemima, a prolaz je omogućen s desetak vrata. Bedemi su postali trošni i nepotrebni, te su srušeni početkom XIX stoljeća. Dio bedema sačuvan je na potezu od Dvojnih vrata pa do trga Giardini. Dvojna vrata sagrađena su sredinom drugog stoljeća.

Augustinski forum-središnji trg antičke i srednjovijekovne Pule. Za njegovu gradnju u I stoljeću prije Krista, nasipana je obala kako bi se dobilo više prostora. Ovaj rimski trgovački i administrativni centar grada ostao je glavni trgom klasične i srednjovjekovne Pule. Administrativni i legislativni centar grada i danas je smješten na tom dijelu.

Uz još mnoge spomenike Pula je poznata i po svojim zanimljivostima i raznim kulturnim događanjima.