Posjetite stari grad Labin

Na brežuljku iznad Rapca smjestio se je srednjevjekovni gradić Labin na 320 metara nadmorske visine, točnije na vrhu brda s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev. Njegovo staro ime Albona prvi put se spominje 285. poslije Krista. Labin je danas kulturno i administrativno središte, a rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima .

Opasan je gradskim zidinama iz 16. stoljeća, a u samu jezgru ulazi se kroz glavna gradska vrata, vrata Sv. Flora, datiranim također krajem 16. stoljeća. Prolaskom kroz vrata stiže se na Stari trg na kojem se nalaze labinske znamenitosti kao Podestatova palača iz 1555. godine, te Malo kazalište, izgrađeno sredinom 19. stoljeća na mjestu nekadašnjeg fontika (skladišta za žito). Sa Starog trga, na kojem se križaju sve ulice Staroga grada (njih čak četiri), otvara se pogled na jednu od najljepših zgrada u Labinu – palaču Battiala – Lazzarini, danas sjedište Narodnog muzeja Labin koji je po izboru Lonley planeta jedan od 10 najoriginalnijih muzeja u Hrvatskoj.

Prije dolaska do Muzeja obvezno je zaustaviti se pored palače Scampicchio, župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije podignute 1336. godine na ostacima starije crkve iz 11. stoljeća, zatim male crkve Sv. Stjepana u kojoj se nalaze grobovi članova labinskih obitelji Scampicchio i Battiala, te gradske galerije smještene u nekadašnju palaču obitelji Luciani koje se sve nalaze u istoj ulici, na putu do palače Battiala – Lazzarini.

NARODNI MUZEJ

Najvecu zanimljivost labinskog muzeja predstavlja vjerni prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještenih u podrumu zgrade koji obuhvaca sva karakteristicna obilježja rudnika, ukljucujuci izvorne zvukove snimljene u originalnom rudniku. Pri izradi ovog rudnika vodilo se racuna o dimenzijama pravog rudnika pa je ova rekonstrukcija u prvom dijelu lako prohodna, no od polovice strop se spušta i postaje sve niži, a prolaz uži pa je zaštitna kaciga itekako dobrodošla. Takve dimenzije vjerno docaravaju svu težinu i strahotu rudarskog posla.